/Biometrikus azonosítás 2021
biometrikus-azonositas-2021

Biometrikus azonosítás 2021

A biometrikus azonosítás már bőven nem tartozik az újdonság kategóriájába, több eszközön találkozhatott már vele az átlagos fogyasztó is. Azonban egyre több helyen találkozhatunk az ilyen azonosítási módszerekkel összekapcsolt innovatív megoldásokkal is. Az alábbiakban ezért összegyűjtöttük, hogy a biometrikus azonosítás 2021-ben milyen változásokat hozhat mindennapi életünkben.

Biometrikus azonosítás 2021-ben

A biometrikus azonosítások olyan azonosítások, amelyek az emberi szervezet egyedi jellemzőinek felismerésén alapulnak. Ezek közül ismert az arc-, hang-, írisz- retina-, véna-, DNS-, tenyér- és ujjlenyomat azonosítás, de még az is, az egyénre jellemző pontos azonosító lehet, ahogyan mozgunk, például járunk, vagy akár a tollat, a billentyűzetet, a mobiltelefont, vagy az egeret használjuk aláírásnál. Ezek alkalmazása 2021-ben, vagy a közeli jövőben csak még inkább erősödhet,

A biometrikus azonosítás egyre inkább előtérbe helyezése nagyon érzékeny téma, hiszen tele van személyes adattal, mégpedig olyan adatokkal, amelyek összekapcsolva mindenfélére alkalmasak. Gondoljunk csak a megkülönböztetésekre, biztos, hogy az adatokból könnyen előugrik a kor, az egészségi állapot, a bőrszín, akár a nemi orientáció is.

Az új uniós GDPR-szabályok értelmében is a biometrikus azonosítás témakörében különösen hangsúlyos lehet az adatok felhasználásának célhoz kötöttsége. Ennek értelmében meg kell határozni, hogy ki és hogyan vehet fel mintákat, hogyan lehet azt tárolni, harmadik félnek átadni.

Melyek a legbiztosabb azonosítási módszerek 2021-ben?

A szakirodalom szerint jelenleg a retina-, illetve íriszazonosítás mutatói a legjobbak, vagyis ezek a módszerek a legelőrehaladottabbak. Egy jó minőségű felismerő rendszerben szinte nincsen hiba, akár egymilliárd azonosításra jut egy tévedés.

Arcfelismerés telefonra

Az okostelefonok piacán alighanem szintén egyre jobban előtérbe kerül majd az arcfelismerés és annak technikai megoldása. Az Apple péládul a mélységet is érzékelő Face ID segítségével már tett egy igen nagy előrelépést a biztos azonosítás felé, hiszen így a biometrikus azonosítás is kevésbé kijátszható. Egyelőre azonban az arcfelismerés még mindig csak kényelmi, és nem biztonsági megoldás a készülékén, és éppen ezért ez az azonosítás nem enged hozzáférést például a fizetéshez.

A biometrikus azonosítás komoly fellendülés előtt áll 2021 és az azt követő években. Ez az előrejelzés annak ellenére igaznak bizonyulhat, hogy számos gyerekbetegségtől szenvednek a gyártók megoldásai. A biometria elterjedését az sem zavarja nagyon, hogy a biztonsági szakértők számtalanszor elmondták már, önmagában ez az autentikáció nem elegendő. Ugyanakkor ugyanezek a szakemberek azt is állítják, hogy a biometria kiválóan alkalmas lehet egy többfaktoros azonosítási eljárás egyik elemének, mondjuk egy jelszavas biztonsági védelem társaságában.

Biometrikus azonosítás a pénzügyek terén

A modern pénzügyi szolgáltatásoknál kulcsfontosságú az ügyfelek azonosítása, a jogosultságok ellenőrzése. Ezen a téren már 2019-től új korszak közdődött a hazai fizetési kultúrában. Ekkortól ugyanis kötelezővé vált a bankok és az ügyfelek védelmében az úgynevezett erős hitelesítés követelménye.

A változás sokrétű, de az egyik kulcselem, hogy a bankok két faktorral igyekeznek azonosítani az elektronikus fizetéseknél az ügyfeleket. Ilyen faktor lehet valami, ami az ügyfél birtokában van (telefon, kártya), valami, amit tud (statikus PIN-kód, vagy egyéb információk, anyja neve, utolsó bankkártya-használat), illetve valami, ami csak az ügyfélre jellemző (az ujjlenyomat, az arca, az írisze, de akár a mobiltelefonjának használata, mozgatása, gépelése).

Jelenléti ív helyett, biometrikus azonosítás

Egyre több cégnél, szervezetnél fontolgatják, hogy kicserélik a mára elavult, papíron vezetett jelenléti íveket, sőt a mágneskártyás beléptetőt is ujjlenyomat-, retinaminta-, vagy más hasonló, valamely egyedi testi jellemzőnk lenyomatát tartalmazó biometrikus azonosító rendszerre.

Az összetett szabályozásra tekintettel azonban a biometrikus azonosítással működő rendszerek bevezetése előtt az adatkezelőknek körültekintően, akár külső jogi, illetve információ-biztonsági szakember bevonásával célszerű eljárniuk az adatvédelmi kritériumok helyes értelmezése és alkalmazása közben. Ezeknek a törekvéseknek az erősödésre minden bizonnyal 2121-ben is folytatódni fog.

Összegezve

A biometrikus azonosítási módszerek tehát jó eséllyel még inkább életünk szerves részévé válhat a 2021-es esztendőben, ami egyaránt igaz a munka, a pénzügyek, de akár a hétköznapi használat során is, mint a mobiltelefonozás.

A biometrikus azonosítás témájában olvashatsz cikkeket a főoldalon.