/Biometrikus azonosítás fajtái

Biometrikus azonosítás fajtái

A biometria egyre nagyobb szerepet kap a biztonság területén. Ezért nem véletlen, hogy ma már számos multicégnél, a bűnüldözésben és adatvédelemben is találkozhatunk a biometrikus azonosítás fajtáival. Az alábbakban éppen ezzel, vagyis a biometrikus azonosítás lehetőségeivel foglalkozunk részletesebben.

Biometrikus azonosítás típusai

A biometrikus azonosításnak több típusával is találkozhatunk, melyeknek megvannak a maguk előnyei és hátárnyai is. Alapvetően az alábbi fajta azonosítási módokkal találkozhatunk:

Hangazonosítás

A hangazonosítás a bűnüldözés területén terjedt el elsőként, de a biometriában is egyike volt a legkorábban alkalmazott módszereknek. A hangazonosítás mintavételét régebben egy jelszóval végezték, mára random szavakat és vagy mondatokat használnak, hogy ne lehessen ellopni a mintát.

Hangazonosítás előnyei

A multimédia és az informatika robbanásszerű fejlődése következtében ma már különleges eszközökre sincs szükség a hangazonosításhoz, elegendő egy mobiltelefon vagy egy PC. Ezért is lehet a hangazonosítás egy alacsony áron elérhető biometrikus rendszer alapja. Sokszor alkalmazzák kiegészítő elemként, illetve ellenőrzésképpen kombinálják más, nem feltétlenül biometrikus azonosítási módszerrel.

Hangazonosítás hátrányai

A hangazonosítás ugyanakkor biztonsági okokból nem túl megbízható, mivel hangunk az évek folyamán biztosan változik, akár egy akut betegség is eltorzítja, nem beszélve arról, hogy az illető szándékosan is megmásíthatja.

A másik nagy probléma a felvételek minőségével lehet: a háttérzaj, a többiek beszélgetése, a rossz hangminőség esélye miatt ez a technológia egyelőre nem elég fejlett ahhoz, hogy vitathatatlan azonosítást tegyen lehetővé.

Arcfelismerés

Ez a módszer az emberi arc egyes pontjainak geometriai elhelyezkedését, azok egymástól való távolságát figyeli. A külső megjelenés, az arcképmásunk, már évtizedek óta része az azonosítási rendszereknek, azonban ez nem alkalmas például ikrek megkülönböztetésére. Az úgynevezett arctermogram felvételt infrakamerával készítik, ami az arc hő képét mutatja. Ezt egy mintaazonosító algoritmussal összekapcsolják, amely ellenőrzi a relatív hőmérséklet különbségeket az arcon.

Az arc geometriai tulajdonságai és körvonala alapján történik az azonosítás. E téren a mérhető tulajdonságok például:

  • a szemek távolsága az arc szélétől,
  • két szem távolsága egymástól,
  • orrhossz,
  • szájszélesség,
  • szemszélesség.

Arcfelismerés előnye

Az arcfelismerő biometrikus azonosítási technika előnye, hogy független a kortól, az egészségi állapottól és a test hőmérsékletétől is így más ismérvekkel kombinálva jó azonosítási alapot jelenthet.

Arcfelismerés hátránya

Hátránya, hogy a háttér hősugárzására érzékeny, illetve önmagában nem elegendő, hiszen pl. ikrek esetén könnyedén kijátszható a rendszer.

Ujjlenyomat azonosítás

Az ujjlenyomat egyedi, ezért tökéletesen alkalmas a személyek pontos azonosítására. A teljes adatbázisban való keresés viszonylag gyors, mivel csak 40-60 jellemző pontot rögzít. A rögzített pontok alapján nem lehet visszaállítani egy adott ujjlenyomatot, így nem kell tartani a személyiségi jogok megsértésétől. Az irodai alkalmazáson kívül számos területen alkalmazzák, például a legtöbb mobiltelefon is ilyen azonosítási módszert használ.

Az Amerikai Egyesült Államok bevándorlási hivatalának rendszerében (US-VISIT – United States Visitorand Immigrant Status Indicator Technology) mindenki, aki az USA-ba érkezik, be kell mutatnia a jobb-és a bal mutatóujjának lenyomatát, ezután pedig összevetik egy több milliós adatbázissal.

Ujjlenyomat azonosítás előnye

Az ujjlenyomat azonosítás egyik legnagyobb előnye, hogy teljesen egyedi jellemzőt vizsgál, amihez ráadásul mindössze 40-60 jellemző pontot kell rögzíteni, ami az adatmennyiség mértékét is csökkenti.

Ujjlenyomat azonosítás hátránya

Az ujjlenyomat azonosítás hátrányaként kevés dolgot jegyezhetünk fel. Az esetleges balesetekből következő testi változásokat természetesen ez a rendszer sem képes lekövetni.

Retina azonosítás

A retina azonosítás a szem hátsó falán található vérerek mintázatán alapul. Alacsony intenzitású infravörös sugarakkal világítja át a leolvasó a szemfeneket, így készül retinahártya láthatatlan erezetéről felvétel. A retina szkennelése kissé kényelmetlen eljárás, mert a fejet rögzíteni kell ahhoz, hogy a fény a retina hátfalára vetüljön.

Retinaazonosítás előnye

A retinaazonosítási módszer előnye a pontosság, valamint a megbízhatóság, hiszen ugyanúgy egyedi ismérvek alapján azonosít, mint az ujjlenyomat.

Retina azonosítás hátránya

A retina azonosítást végző rendszerek egyik hátránya, hogy igen drágának mondhatók, így nem minden cég engedheti meg magának, hogy ilyen módszereket alkalmazzon az azonosításhoz.

Íriszazonosítás

Az írisz a szem szivárványhártyája. Az íriszazonosító rendszer leolvasója, pl. egy videó kamera, a szivárványhártya képét a szemet egyedivé tevő összes jellegzetességgel háromdimenziós kontúr-térképpé alakítja. Az így szerzett információ digitalizálás után egy (pontosan 2048 számjegyű) kódot alkot. Ezt hasonlítják össze a későbbiekben az adatbázisban tároltakkal. Az írisz térkép alapján mintegy 400 különböző azonosítási jellemző vizsgálatát végzi el a rendszer és ez kb. nyolcszorosa az ujjlenyomat vizsgálatkor használt pontoknak.

Az íriszfelvétel során egyéb tulajdonságokat vizsgálnak, például

  • átmérőt,
  • elhelyezkedést
  • pupilla pulzálását.

Írisz azonosítás előnye

A fentiek miatt kifejezetten nagy biztonsággal alkalmazható az íriszazonosítás, bár szürke hályog esetén lehetnek problémák, de a kontaktlencsével való visszaélések például kizárhatók.

Írisz azonosítás hátránya

Az íriszazonosításról is elmondható ugyanaz, mint ami a retina alapú azonosítás esetén, vagyis hogy a leolvasó berendezések bonyolultak és ezért drágák is. Emellett érdemes megemlíteni, hogy alacsony az eljárás elfogadottsága, mivel az emberek idegenkednek a szemük átvilágításától. Használata betanítást igényel, minden felhasználóval meg kell ismertetni a működési technikát. Továbbá fontos, hogy a leolvasás nem károsíthatja a szem épségét sem.

Összegezve:

A biometrikus azonosítási fajták esetén tehát beszélhetünk számos módszerről. Ezek mindegyike hasznos lehet, de figyelembe kell venni a rendszerek előnyeit és hátrányait is. Nincsen olyan módszer, ami minden esetben használni lehet.

A biometrikus azonosítás témájában számos cikket készítünk, amit a főoldalon láthatsz.