/Biometrikus azonosítás járás alapján
jaras-alapu-biometrikus-azonositas

Biometrikus azonosítás járás alapján

Az emberfelismerést szolgáló automatizált járáselemzés tudományos irodalma az elmúlt 15 évben drámaian megnőtt. Számos érzékelési módot, köztük látáson, hangon, nyomáson és gyorsulásmérésen alapuló érzékelési módot használtak a járási információk rögzítésére. Mindegyik modalitáshoz számos módszert fejlesztettek ki az emberi járásinformáció kinyerésére és összehasonlítására, amelyek különböző jellemzőkészleteket eredményeznek.

Nevezhetjük biometrikus járásfelismerésnek vagy járásazonosításnak is.

Biometrikus azonosítás járás alapján – Meghatározás

A járás az egyén számos fizikai és viselkedési jellemzője közül az egyik, amely felhasználható egy személy felismeréséhez. A járás a személy járásmódjára utal. Számos tanulmány megállapította, hogy a járási információk felhasználásával meg lehet különböztetni a személyeket. A járást még büntetőügyekben is használták már az elkövetők azonosítására a járási viselkedésük alapján. Az emberek felismerésén kívül a járásminták, mint például a parkinsoni csoszogás, a kóros állapotok azonosítására és értékelésére is felhasználhatók.

A járásfelismerést a következőképpen definiálták (Boyd és Little, 2005): “… valamilyen kiemelkedő tulajdonság, pl. személyazonosság, járási stílus vagy patológia felismerése az emberi mozgás során létrejövő koordinált, ciklikus mozgások alapján”. Az 1. ábrán ábrázolt idővonal és taxonómia a járásfelismerés három fő alkalmazási területen történő felhasználását jelzi: járáselemzés, járásügyi törvényszéki vizsgálat és járásbiometria. Amint azt az ábra is kiemeli, az új alaptechnológiák bevezetése jelentősen előmozdította a járás objektív vizsgálatát.

A Biometrikus azonosítás típusai oldalon a többi azonosítási fajtáról is olvashatsz.

A járás, mint törvényszéki bizonyíték

A járást törvényszéki bizonyítékként használták a bíróságon. Az Egyesült Királyságban és másutt is előfordult, hogy a bűncselekmény helyszínén készült járásvideókat összehasonlították az ismert gyanúsítottak járásvideóival. Nevezetesen az angliai Londonban élő Hadyn Kelly volt talán az első, aki 2000-ben egy rablási ügyben szakértői járáselemzéssel tett tanúvallomást a bíróságon (Gui, 2016). E tanulmány megírásának idején GaitForensics néven tanácsadási és képzési vállalkozást vezet, amely erre a területre specializálódott.

Az igazságügyi podológia egy tágabb tudományág, amely magában foglalja a járás igazságügyi vizsgálatát is. Az American Society of Forensic Podiatry 2003-ban alakult, és elnöke, John DiMaggio egy 2014-es interjúban (Daugherty, 2014) úgy becsülte, hogy a társaság tagjaival évente 30-40 esetben veszik fel a kapcsolatot, és “arra számít, hogy ez a szám növekedni fog, ahogy egyre több rendőrségi osztály ismeri meg a tudományágat”.

A járás megértése és jellemzése a biometrikus felismerés céljából

Mi jellemzi a járást? Mivel itt az egyént egyedileg azonosító járásjellemzők gyűjteményének azonosítása érdekel minket, érdemes megérteni a járás kialakulását befolyásoló különböző tényezőket. Több tanulmány is arra utal, hogy az emberek nemcsak egy személy személyazonosságára (Cutting, Proffitt, Kozlowski, 1978, Johansson, 1973, Stevenage, Nixon, Vince, 1999), hanem nemére (Kozlowski és Cutting, 1977) is következtetni tudnak a járás alapján. Néhány járásfelismerés

Biometrikus járásfelismerési jellemzők

A fent említett megjegyzések alapján úgy tűnik, hogy a járás jellegzetességeinek megragadásához a különböző érzékelési módoknak a test fizikai méreteire, a testrészek tömegére vagy a járás során alkalmazott, időben változó izomgenerált erőkre vonatkozó biomechanikai méréseket kell megragadniuk. Az elmúlt két évtizedben számos ilyen intézkedést vagy jellemzőt javasoltak és értékeltek.

A kovariánsokkal szembeni sebezhetőség a biometrikus járásfelismerésben

A laboratóriumi és korlátozó kísérleti körülmények néha optimista módon torzított felismerési eredményekhez vezethetnek. Valós körülmények között az egyén galéria- és szondamintái között jelentős eltérések lehetnek, mivel azokat különböző munkamenetek során gyűjtötték. A variációk közé tartozhat a járási sebesség, a ruházat, a lábbeli, a teherhordás és a járási környezet. Az ilyen “kovariánsok” az alanyon kívül esnek, és elfedhetik vagy torzíthatják a felismerést.

Járáshamisítás és elhomályosítás

A biometrikus adatok fontos jellemzője, hogy mennyire ellenállóak a hamisítási támadásokkal szemben. A tárgyalt különböző típusú járásjellemzők szerint a leendő személyazonosítónak a testalkatát a célszemélyéhez hasonlóvá kell tennie, és hasonló módon kell járnia. A járáshamisításról szóló kevés szakirodalom azt sugallja, hogy ez még kiterjedt képzés mellett is nehéz feladat.

A biometrikus járásfelismerés kihívásai

A járásfelismerés számos nyitott probléma és kihívás van, amelyek még alapos feltárásra vagy megoldásra várnak:

  • a járás mint biometrikus jelző megkülönböztethetőségének értékelése;
  • a járás konzisztenciájának mérése az idő, az érzelmi állapot és a kóros betegségek függvényében;
  • a kovariánsok és a hamisítás hatásainak meghatározása;
  • a több érzékszervi modalitásból származó járásjellemzők és más biometrikus adatok hatékony egyesítése;
  • a járásjellemzők előrejelzése az egyik érzékelési modalitásban egy másik érzékelési modalitásból származó jellemzők alapján.

Járásfelismerő technológiák

Jelenleg két fő járásfelismerő technika van fejlesztés alatt. Az első a videoképek automatikus elemzésén alapuló járásfelismerés. Ez a megközelítés a legnépszerűbb vizsgált megközelítés, amely az alany járásáról készült videominták, valamint az ízületek és szögek pályáinak elemzését foglalja magában. A mozgás matematikai modelljét hozzák létre, amelyet ezt követően összehasonlítanak más mintákkal az azonosság megállapítása érdekében.

A második módszer egy radarrendszert használ, amely rögzíti a járásciklust, amelyet az alany különböző testrészei hoznak létre. Ezeket az adatokat ezután összehasonlítják más mintákkal az azonosítás elvégzése érdekében.

Mindkét modellben az emberi test elemzését feltűnésmentes módon alkalmazzák olyan technikai műszerek segítségével, amelyek mérik a testmozgásokat, a testmechanikát és az egyes izomcsoportok aktivitását.

Az ilyen technológiákat a bűnügyi igazságszolgáltatásban és a nemzetbiztonsági alkalmazásokban tervezik alkalmazni. A technológia jelenleg a Georgia Institute of Technology, az MIT és a Lappeenrantai Műszaki Egyetem fejlesztésénél tart.

Összegzés

Ez nagyon izgalmas területe a biometrikus azonosításnak. Rengeteg kutatási lehetőség rejtőzik a témában.

A biometrikus azonosításról még számos cikket találhatsz a főoldalon.