/Fül alapú azonosítás

Fül alapú azonosítás

Manapság a biometrikus azonosítás hatalmas lépéseket tett, és lassan olyan dolgos is lehetségessé vállnak, amikről nem is gondoltuk volna. A fül alapú azonosítás, mintha csak fikció lenne sokunk számára, lehetetlennek hangzik. Ennek ellenére ez egyáltalán nem igaz, hiszen teljesen lehetséges. A mostaniakban elmondjuk, hogy mik a legfontosabbak, amiket tudni érdemes róluk.

A fül azonosítás kezdete

A fül alapú azonosításról elmondhatjuk, hogy azon alapszik miszerint nincs két egyforma fül, minden egyes ember fülének a formája eltérő. Ennek az azonosításnak a kialakulása elsősorban Alfred Ianarellihez fűződik, aki számos kutatást és összehasonlítást végzett ezen a téren a 20. században. Napjainkban ez az azonosítás már személyazonosításra is lehetséges lenne a számítógépeket használva.

Mi kell a fülalapú azonosításhoz?

A biometrikus azonosítás feltételei között számos téren meg kell felelnie egy eljárásnak. Elsősorban ehhez a módszerhez szükséges az, hogy rendkívül jó minőségű képet tudjunk távolról is felvenni. Ezt követően először az emberalakot felismerése majd annak fülének a ránagyítása a cél. Ehhez olyan kamerára van szükségünk, ami rendkívül nagy nagyításra is képes. Csakis ennek tükrében lehetséges ez a biometrikus azonosítási módszer.

Manuális azonosítás

1949-ben Alfred Ianarelli kidolgozta azt az eljárást, ami a fül bizonyos részeinek a távolságát mérte majd az alapján azonosította azokat. Ezen a téren azonban rettenetesen fontos az, hogy jól legyen pozícionálva az elemzendő kép valamint jó minőségű legyen, hiszen csupán csak 12 azonosítandó pont van füleinken.

Hőkép alapú fülfelismerés

Sajnos a fül alapú azonosítást számos tényező nehezítheti. Ilyen például az, amikor az azonosítandó személy valamilyen sapkát visel, ami eltakarja fülét. Abban az esetben is lehetetlen az azonosítás, ha az illető haja teljesen eltakarja a füleket. Ennek ellenére, ha csak részben van takarva a fül, akkor lehetséges még a kiszűrés a képből. Ilyenkor segítségünkre jöhet a fülnek a hőképe, ami annak hőmérséklete szerint lehetséges. Viszont ez a módszer nem a legbiztonságosabb valamint pontosabb.

Kontúr alapú azonosítás

Ahhoz, hogy alkalmazni is tudjuk ezt a módszert, legelőször a fület kell lokalizálnunk a képeken. Ezt követően az aktív kontúrok lesznek segítségünkre, amik az egyéni értékeket használják az azonosítás alapjaként.

Szignál alapú azonosítás

A szignál alapú azonosítás egy napjainkban még új kísérlet az azonosításhoz. Érdemes tudni erről a módszerről, hogy Japánban lett kifejlesztve. Elmondhatjuk még, hogy alkalmazásához kifejlesztettek egy olyan fülhallgatót, ami mikrofonnal van ellátva és képes szinte teljes pontossággal meghatározni a személyazonosságot. Ez a módszer képes a mikrofon jelei, valamint annak hanghullámai alapján szinte teljes pontossággal meghatározni az illető azonosságát. Pontosságát annak köszönhetjük, hogy hallójárataink csakúgy, mint ujjlenyomataink eltérnek, vagyis nincs két egyforma belőlük.

Összegezve:

A fül alapú azonosítás tehát egy viszonylag új módszer a biometrikus azonosítás terén, amin folyamatosan dolgoznak még. Elmondhatjuk róla, hogy a szignál alapú azonosítás teljes pontosságot tud majd nyújtani számunkra.