/Mit kell tudni a hang alapú azonosításról?
hangazonositas

Mit kell tudni a hang alapú azonosításról?

A hang alapú azonosítás egy igen elterjedt azonosítási módszer, amit előszeretettel alkalmaznak többek között a bűnüldözés terén is. A mindennapokban persze kevesebbszer találkozhatunk ezzel a módszerrel, de mindenképp jó képbe kerülni a témát illetően. Ezért az alábbiakban összegyűjtöttük mit kell tudni a hang alapú azonosításról manapság.

Mi az a hangazonosítás?

A hang alapú azonosítás során az emberi hang spektrumát analizálják (hangfelismerésben leginkább kepsztrumot használnak) és ezt hasonlítják össze a tárolt mintával. Minden ember hangjának más a spektruma, így ez a technológia szintén alkalmas felismerésre.

Az hangazonosítási eljárás lényegében megegyezik a többi biometrikus azonosításéval: mintavétel, annak adatainak eltárolása, azonosításkor aktuális mintavétel, amely adatait az adatbázisban meglévőkkel összevetik. A hangazonosítás mintavételét régebben egy jelszóval végezték, mára random szavakat és / vagy mondatokat használnak, hogy ne lehessen ’ellopni’ a mintát.

A hang alapján történő felismerés az egyik legkézenfekvőbbnek tűnő módszer. Egyes alkalmazások falra szerelhető érzékelőket használnak, míg mások annak a lehetőségét dolgozták ki, hogy hogyan lehet beilleszteni a hangellenőrzést a telefonkagylókba.

Hangazonosítás felhasználási területei

A hangfelismeréssel üzleti és ipari körökben két főbb alkalmazási területen lehet napjainkban találkozni:

  • biztonsági rendszer azonosítási módszereként,
  • épületek ajtók nyitására-zárására.

A fentieken felül a bűnüldözés területén terjedt még el a hangazonosítás, de a biometriában is egyike volt a legkorábban alkalmazott módszereknek, de sokszor alkalmazzák kiegészítő elemként, illetve ellenőrzésképpen kombinálják más, nem feltétlenül biometrikus azonosítási módszerekkel is.

Szakértők szerint a terrorizmus elleni küzdelemben új fejezetet nyithat a hangazonosítás fejlődése, hiszen jóval könnyebb egy ’hanglenyomatot’ megszerezni, mint egy ujjlenyomatot. Ennek sikerét bizonyítja már több európai nagyváros elleni, telefonos lehallgatásokkal megelőzött lövöldözéses merénylet, vagy a plasztikai műtéten átesett kolumbiai drogbáró hangja alapján történő lebuktatása.

Hangazonosítás előnye

A hangazonosítás egyik nagy előnye, hogy multimédia és az informatika robbanásszerű fejlődése következtében ma már különleges eszközökre sincs szükség a hangazonosításhoz, elegendő egy mobiltelefon vagy egy PC. Ezért is lehet a hangazonosítás egy alacsony áron elérhető biometrikus rendszer alapja.

Hangazonosítás hátrányai

Egyesek úgy vélik, hogy a hang alapú azonosítás messze elmarad az ujjlenyomat biztonságától, sőt megtévesztésnek tartják a ’hanglenyomat’ elnevezést is.

A hang alapú azonosítás egyik hátrányaként szokás emlegetni, hogy a hang maga változik az évek folyamán, egy akut betegség is eltorzíthatja, nem beszélve arról, hogy az illető szándékosan is megmásíthatja.

A másik nagy probléma a felvételek minőségével lehet: a háttérzaj, a többiek beszélgetése, a rossz hangminőség esélye miatt ez a technológia egyelőre nem elég fejlett ahhoz, hogy vitathatatlan azonosítást tegyen lehetővé.

Összegezve

A hang alapú azonosítás tehát egy könnyebben elérhető, olcsóbb biometrikus azonosítási módszer, ami ma már az okoseszközöknek hála a civil réteg számára is elérhető és hatékony megoldás lehet.