/Mi az ujjlenyomat azonosítás?

Mi az ujjlenyomat azonosítás?

A biometrikus azonosítási módszerek egyre inkább előre törtek az utóbbi évtizedekben. Ezek közül a legnépszerűbb megoldást az ujjlenyomat olvasáshoz kapcsolódó technológiák jelentik. Aki azonban még nem merült el ebben a témakörben, annak érdekes lehet, hogy mi is az ujjlenyomat azonosítás, milyen elvek alapján működik, milyen módszerei léteznek és ezeknek mekkora a költségvonzata. Az alábbiakban ezeket a témákat is érintjük.

Ujjlenyomat azonosítás története

A ma is ismert ujjlenyomat azonosítás alapját az adta, hogy egy Francis Galton nevezetű tudós kimutatta, hogy ujjlenyomatunk jellegzetes mintázata minden személynél ugyanaz marad egész élete során. Galton felfedezésével rámutatott, hogy vannak speciális ujjlenyomat típusok, amiből 8 általános kategóriát határozott meg. Számításai szerint 64 milliárd ember esetén fordulhat elő egyszer, hogy a tíz ujj lenyomata megegyezzen két személynél. Ezt követően egy bengáli rendőrfőnökkel, nevezetesen Sir Edward Henry-vel kialakították a ma is használatos, róluk elnevezett Galton-Henry tízujjas ujjlenyomat osztályozási rendszert, melyben a nyomokat 1024 főosztály, megannyi osztály és alosztály egyikébe sorolják be.

Ennek a felismerésnek az eredményeként az ujjlenyomat-azonosítás a személyazonosság megállapításának legfontosabb eszköze lett mind a büntetés-végrehajtásban, mind a különböző biztonsági beléptető rendszerekben.

Ujjlenyomat azonosítás folyamata

Az ujjlenyomatokat a 90-es években még egyszerűen képként tárolták, melyekkel összevetették az azonosítandót. Az ujjlenyomat azonosítás mai módszerei már úgynevezett mintaillesztő algoritmusokon alapulnak. A fejlettebb rendszerek nem az ujjlenyomat képi megfelelőjét rendelik a személyhez, hanem annak bináris kóddá alakított megfelelőjét, ami már nem alakítható vissza ujjlenyomattá. Ez a személyiségi jogokat is védi, és kizárja a visszaélést, adatlopást.

A mai modern ujjlenyomat olvasós beléptető rendszer az előzőleg adatbázisban rögzített kódot az egyén be- vagy kilépésekor összehasonlítja az aktuális adattal, vagyis felismeri azt. Az azonosítás sebessége az eszközök fejlődésével együtt egyre rövidül, a jelenleg korszerűnek számító ujjlenyomat azonosító berendezések kevesebb, mint egy másodperc alatt elvégzik a beléptetést. Elég csak a mai okostelefonok ujjlenyomat olvasóra gondolnunk.

Ujjlenyomat azonosítás módszerei

Ujjlenyomat azonosítás terén az alábbi módszerekkel találkozhatunk, melyek már igen megbízhatóan üzemeltethetők akár a mindennapokban is:

Optikai érzékelési módszer

Az optikai érzékelési mód jelenleg a legelterjedtebb, ezzel találkozhatunk a legtöbb kis- és középvállalati ujjlenyomat alapú beléptető rendszernél. A leolvasó egy kamera, esetleg szkenner, amely az üveglapra helyezett ujjról alulról készít egy felvételt és azt digitalizálja. A barázdáltság megvilágítására LED diódákat használnak. Munkahelyi beléptetésnél kellő biztonságot ad és kedvező a viszonylag alacsony ára is.

Kapacitív érzékelési módszer

A kapacitív érzékelők apró kondenzátorok segítségével alkotják meg a térképet az ujjról. Ez egy viszonylag elterjedt módszer, előnye, hogy csak egy valódi ujj lenyomatát fogadja el. A hibalehetőség nagyobb, ha nagyon száraz az ujj (homályos felvétel keletkezik) és nagyobb akkor is, ha nedves az ujj a leolvasás során.

Termikus érzékelési módszer

Termikus elemzés alapján működő ujjlenyomat olvasó berendezéssel kevés gyártó kínálatában találkozhatunk. Az ujjlenyomat olvasó érzékelőjéhez nem kell hozzáérni, csupán elhúzni előtte az ujjat és az szeletenként olvassa le az adatot és alkotja meg a nagy felbontású, tehát nagyon pontos képet. Ennek a típusú leolvasásnak köszönhetően nem kell tartani a látens ujjlenyomatokból és a szennyeződésből fakadó téves azonosítástól. A szenzor a bőr barázdáinak hőmérséklet-különbségét érzékeli, ennek következtében kis barázdáltságú ujjlenyomatoknál is megbízható. Jól használható olyan extrém viszonyok között is, mint a magas hőmérséklet, nagy páratartalom, vagy szennyezett környezet.

Rádiófrekvenciás érzékelési módszer

A rádiófrekvenciás elven működő leolvasónkban az ujj visszasugározza a rádiófrekvenciás jelet a vevőantennaként szolgáló szenzor felületére. Ilyen módon a rádiófrekvenciás jel segítségével képesek lehetünk 3D-ben képet alkotni az ujjunk barázdáiról.

Érszkennelés

Érszkennelés közben éppúgy az ujjat kell az olvasóba helyezni, mint ujjlenyomat olvasáskor. Az ujj érhálózatának beolvasása optikai elven alapul, azonban ez esetben az ujjat egy infra LED-en keresztül világítják át. A beolvasott kép feldolgozásához 0.02 másodperc szükséges, az összehasonlítási jellemzőpontok kiválasztása és az összehasonlítás pedig 1 másodpercbe telik.

Összegezve: Az ujjlenyomat olvasás tehát egy megbízható, mondhatni kiforrott technológiának tekinthető, aminek következtében ma már a civil és vállalkozói szektorban is biztosított lehet a megfelelő szintű azonosítás.