/Tenyérnyomat alapú azonosítás

Tenyérnyomat alapú azonosítás

Az azonosítási technikák manapság rendkívül sokszínűek, hiszen már nem csak ujjlenyomat, szem, fül vagy hang alapú fajtái vannak jelen, hanem például a tenyérnyomat alapú azonosítás is. Annak érdekében, hogy jobban megismerhessük a mostaniakban erről az azonosítási technikáról beszélünk rövidebben.

Tenyér alapú azonosítás alapjai

Elmondhatjuk, hogy kezünk számos biometrikus azonosítás esetében felhasználható. Elsősorban létezik az a módszer, amikor tenyérnyomatunk alapján végzik az ujjnyomatnak az azonosítását. Ez a módszer az egyik legismertebb és legelterjedtebb. Megemlíthetjük itt még a kezünk alakja szerinti azonosítást is, amit sok helyen kéz-geometriának is hívnak. Egy kezünkről készített felülnézeti fotóról végezhetnek kéz-geometriai vagy éppen véna szerinti azonosítást is egyaránt.

Szerencsére tenyérnyomataink esetében is egyaránt megtalálhatóak a fodorszálak csakúgy, mint az ujjlenyomatokon. Mindenképp meg kel említenünk, hogy ennél az azonosításnál nagyon fontos szerepe van a bőrünk felületén megjelenő ráncolnak és gyűrődéseknek is egyaránt. Sajnos ezek a jellemzők nem feltétlenül állandók, hiszen idővel változhatnak.

Tenyér azonosítási technikák

A tenyér alapú azonosításnak is több típusa van, amiket megemlíthetünk. Elsősorban létezik a tintás eljárás, ami egy úgymond hagyományosabb módszernek tekinthető. Ez a módszer tinta mellett végezhető erre használatos porral valamint egy öntapadó szalaggal. Ez mellet megemlíthetjük még a szkenner alapú azonosítási módszert is. A tenyérnyomat azonosítása számos információ és sajátos tulajdonság szerint működhet. Ide tartoznak például mind a fodorszálak, a sajátos ránc és textúra is. A lényeg, hogy a kezeink geometriai egyediségét használják fel az azonosítások esetében.

Ezek az alábbiak lehetnek:

  • az ujjak hosszúságát és szélességét,
  • a kézfej szélességét és
  • a tenyér és az ujjak méretarányát.

Szkenner alapú azonosítás

A szkenner alapú azonosítás is egy lehetséges módszer, itt a legegyszerűbb módszer, amit tehetünk, az, ha egy egyszínű háttér elé kamerával rögzítünk egy kezet. A háttér az adott esetben a legjobb, ha vagy fehér vagy fekete, a lényeg, hogy a kapott anyagot digitalizáljuk. Ha ennél a megoldásnál is egyszerűbbet keresünk, akkor digitális fényképezőgépet is használhatunk.

Lehetőségünk van még ebben az esetben arra is, hogy egy szkennerrel történjen a képnek a beolvasása. Előnyként megemlíthetjük ezeknél a módszereknél, hogy rendkívül olcsók valamint egyszer valósíthatók meg. Sajnos hátrányként megemlíthetjük viszont, hogy nem a leginkább felhasználóbarátabb, valamint a kéz elhelyezése sem könnyű, továbbá a minőség is gyakran silány. Elmondhatjuk még, hogy elég lassú módszerek is, így nem biztos, hogy a legjobb megoldás.

Tenyér azonosítás buktatója

Ahhoz hogy gyorsabb és pontosan elvégezhessük a tenyér alapú azonosítást szükségünk van egy olyan képvevőre, ami rendkívül jó felbontással rendelkezik valamint gyors is és megbízható. Sajnos ezek jelenleg drága árkategóriába tartoznak, így nem mindenki számára elérhetőek.

Összegezve

A tenyérnyomat alapú azonosítás esetében megemlíthetünk számos technikát, mint például a tintás rendszer, a geometriai egyediségen alapuló rendszer, valamint a szkenneléses megoldást is. Ám ahogy sok más biometrikus azonosítási módszernek, úgy ennek is megvan a maga előnye és hátránya, amit figyelembe kell venni.