/Viselkedés alapú biometriai azonosítás
biometriai-azonositas-viselkedes

Viselkedés alapú biometriai azonosítás

A viselkedés biometriai alapon történő azonosítása nem egy konkrét terület adataiból indul ki, mint ahogy megszokhattuk a biometrikus felismerés különböző típusainál. Itt több terület adatait vonják össze és ebből alakítják ki a döntést.

Nézzük mi is ez pontosan és milyen területekből áll.

Mi az a viselkedési biometria?

A viselkedési biometria egy olyan feltörekvő terület, amely már most nagy érdeklődésre tart számot a piacon. A hagyományosabb biometriával ellentétben, amely a személy testének fizikai jellemzőit méri, a viselkedési biometria a napi tevékenységeinket jellemző egyedi mintákat méri. A kutatók felfedezték, hogy a gépelés, a járás, a szívverés, az agyhullámok, a gesztusok és sok más viselkedési mód, valamint számos más cselekvés mind-mind rögzíthető az egyénre jellemző digitális aláírás formájában. Ezeket az egyedi viselkedési mintákat össze lehet hasonlítani az ismert mintákat tartalmazó adatbázisokkal, és így létrehozható egy személyazonosság-kezelő rendszer.

Megkülönbözteti a legitim felhasználókat és a kiberbűnözőket azáltal, hogy az embereket nem statikus információk vagy fizikai jellemzők, hanem online viselkedésük és interakcióik alapján azonosítja. Gépi tanulást használ az emberi tevékenység mintázatainak vizsgálatára, és annak megállapítására, hogy valaki az-e, akinek mondja magát, amikor online kapcsolatba lép. Azt is megkülönbözteti, hogy a cselekvés emberi indíttatású-e, vagy egy automatizált támadás része.

A viselkedési biometria előnyei:

  • Nagyon hasznosak a “passzív” biometrikus rendszerekhez, amelyek az egyént tolakodó (vagy akár látható) eljárás nélkül azonosítják.
  • Lehetővé teszi a személyazonosság folyamatos nyomon követését annak biztosítása érdekében, hogy a pozitívan azonosított személy a kezdeti személyazonosság-ellenőrzés után is jelen maradjon.
  • Rugalmas: A tanulmányozható viselkedési adatok mennyisége szinte végtelen, és az egyes projektek adatgyűjtése az egyedi követelményekhez igazítható.
  • Kényelmes: Úgy működik, hogy nem veszi el a felhasználó figyelmét a munkájáról.
  • Hatékony: Valós időben használható, hogy fokozott biztonságot nyújtson mind a fenyegetések észlelésére, mind a hitelesítésre.
  • Biztonságos: Szinte lehetetlen utánozni vagy meghatározni a viselkedési jellemzőket. Több paraméter egyidejű elemzése javítja a pontosságot és a biztonságot.

A viselkedési biometria típusai

Bár ez a technológia folyamatosan fejlődik, három fő típus van használatban – hangminták, eszközalapú és kinesztetikus.

Kinetikai

Testtartás: Az egyén testhelyzetének és súlyeloszlásának egyedi jellemzője.

Járás: A személy járási stílusa, amely magában foglalja az olyan mozgásokat, mint a lépéshossz, a felsőtest tartása és a haladási sebesség.

Hangminták

Hangbemenetek: A felhasználó beszéde vagy vokalizációja során előforduló, jellegzetes, ismétlődő hangváltozatok.

Ajánljuk a Mit kell tudni a hangalapú azonosításról? című cikket.

Eszközalapú gesztusok

Billentyűleütés dinamikája: Gépelési minták, amelyek az egyes felhasználóknál eltérőek. Ezek közé tartozik a billentyűleütés sebességének és időtartamának keveréke, ezek változása bizonyos billentyűsorozatok esetében, valamint a közös billentyűleütéscsoportok, például szavak vagy vezérlési szekvenciák beírásakor megjelenő közös minták.

A kurzor mozgása: Az egér vagy a trackpad kurzormozgásának egyedi mintázataira példák az útvonalak, a követési sebesség, az irányváltások, a kattintások és az ezek közötti kölcsönhatások.

Viselkedésbiometria felhasználási területei

A viselkedési biometriának három gyakori felhasználási területe van, köztük az e-kereskedelem, a fizetés és a hozzáférés-ellenőrzés.

E-kereskedelem

Más vállalkozásokhoz képest az e-kereskedelmi iparág a nagyfokú verseny miatt mindig a technológia élvonalában van, hogy javítsa a felhasználók felhasználói élményét. A következő evolúciós lépés az online élménynek a bolti vásárlókéhoz való közelítésében a viselkedési biometria beépítése a teljes e-kereskedelmi vásárlói élménybe. Például az alapján, hogy a látogató hogyan használja az egeret, milyen gyorsan üti le a billentyűzet billentyűit, és mekkora nyomást gyakorol, a weboldal megalapozott ítéletet hozhat a neméről és koráról, hogy az összegyűjtött adatok alapján megfelelő termékeket mutasson.

Banki tevékenység

Megakadályozza a számlaátvételt olyan folyamatos megfigyelési eljárások alkalmazásával, amelyek a felhasználó személyazonosságát az aktív munkamenet során, és nem csak a belépéskor igazolják. A pénzintézetek megakadályozhatják a csalárd átutalásokat, ha a teljes munkamenetre rálátásuk van.

Hozzáférés-ellenőrző rendszerek

A járáselemzés alkalmazásával a viselkedési biometria hatékony eszközként használható a beléptető rendszerekhez. Az ember járásmintáit tanulmányozva gyorsan engedélyezhető a belépés az épületbe, csökkentve a zsúfolt területeken a szűk keresztmetszeteket.

Hogyan javítja a viselkedési biometria az ügyfélélményt?

A viselkedési biometria a háttérben működik anélkül, hogy az ügyfelet további hitelesítési lépések elvégzésére kérné. Ennek eredményeképpen a viselkedési biometria zökkenőmentes és pozitív élményt nyújt az ügyfelek számára, ugyanakkor kihívást jelent a csalók számára, mivel minden egyes személynek sajátos profilja van a szokásairól és mozgásáról, amelyet folyamatosan összehasonlítanak a munkamenet során végzett tevékenységgel, és amelyet nehéz lemásolni.

Összegzés

Ez talán az egyik leginkább komplex terület a biometrikus azonosítás témájában. Éppen ezért lehet pontosabb, mint a többi. De itt is szükséges a körültekintő hozzáállás és szaktudás. Rengeteg adatot, információt kell begyűjteni a felelősségteljes konklúzióhoz.